Bespovratna EU sredstva za inovacije

Bespovratna EU sredstva za inovacije su financijska sredstva koja Europska unija dodjeljuje poduzećima, istraživačkim institucijama ili drugim organizacijama. Cilj je poticanje razvoja novih tehnologija, proizvoda ili usluga bez obaveze povratka sredstava.

U današnjem dinamičnom i konkurentnom poslovnom okruženju, inovacija nije samo poželjna, već je ključna za opstanak i uspjeh poslovanja. Sposobnost prilagodbe, stvaranja novih rješenja i odgovaranja na promjene u tržištu postala je imperativ. Svako poduzeće koje želi ostati relevantno i konkurentno mora držati korak s inovacijama.

 

Prioriteti

 

Bespovratna EU sredstva

 

U narednom periodu očekuje se povećana usmjerenost na ključne izazove s kojima se suočava Europa. EU fondovi za inovacije bit će usmjereni na rješavanje pitanja kao što su: klimatske promjene, digitalna transformacija, energetska tranzicija i drugi prioriteti. Projekti koji nude inovativna rješenja za ove izazove imat će prednost pri dodjeli financiranja.

U kontekstu prioritetnih područja ulaganja u inovacije iz EU fondova, potrebno je obratiti pozornost na Strategiju pametne specijalizacije – S3 strategiju. Strategijom se definiraju prioritetna područja za poticanja ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije javnim sredstvima i sredstvima iz EU fondova. Regije i države članice koriste S3 strategiju kako bi identificirale svoje komparativne prednosti i razvile specifične sektorske strategije za održivi rast. Ovaj pristup potiče usmjereni razvoj resursa, istraživanja i inovacija kako bi se postigla održiva konkurentnost i stvorila nova radna mjesta. Nova S3 strategija donesena je u studenom 2023. te ju možete pronaći na linku: Nova S3 strategija.

 

Bespovratna EU sredstva za inovacije u 2024-toj

 

Bespovratna EU sredstva iz fondova za inovacije i istraživanja predstavljaju važan mehanizam podrške razvoju inovativnih projekata. Očekuje se da će ova sredstva i dalje biti dostupna kroz različite programe i inicijative Europske unije u narednom periodu. U 2024. predviđeni su sljedeći natječaji za poticanje inovacija te istraživanja i razvoja:

1) Jačanje strateških partnerstava za inovacije u procesu industrijske tranzicije
2) Inovacijski vaučer
3) Inovacije novoosnovanih MSP-ova
4) Podrška uključivanju MSP-ova u lance vrijednosti
5) Ciljana znanstvena istraživanja

Više detalja o ovim natječajima u najavi pročitajte u našem prethodno objavljenom blogu Fondovi za poduzetnike.

 

bespovratna EU sredstva

 

Također, očekuje se da će EU fondovi i dalje pružati posebnu podršku poduzetnicima početnicima, malim i srednjim poduzećima. Ovi subjekti često igraju ključnu ulogu u inovacijama i gospodarskom rastu, stoga će im na raspolaganju biti posebni programi, poticaji i olakšice.

EU nastavlja poticati suradnju između različitih sektora, institucija i zemalja kako bi se potaknula razmjena znanja i inovacija. To će uključivati poticaje za transnacionalne projekte, mreže suradnje, tehnološke platforme i druge inicijative. Cilj ovih inicijativa jest promicanje sinergije između različitih sudionika. Jedan od natječaja u 2024. g. koji potvrđuje ove tendencije EU je „Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom i širenjem tržišta“.

 

Kontinuirano financiranje i novi programi

 

Ukratko, bespovratna EU sredstva iz  fondova za inovacije i istraživanja i dalje će biti važan izvor financiranja za inovativne projekte. U 2024. godini može se očekivati kontinuirano financiranje kroz nove programe. Novi programi će imati povećanu usmjerenost na ključne izazove, poticanje suradnje i transfera znanja, te posebnu podršku poduzetnicima početnicima i MSP-ovima.

Bespovratna sredstva iz EU fondova predstavljaju značajnu priliku za podršku inovativnim projektima Vašeg poduzeća. INNOM savjetovanje stoji vam na raspolaganju kako bi Vam pomogao iskoristiti te prilike i ostvariti uspjeh u Vašim inovacijama. Kontaktirajte nas na info@innomconsulting.eu i krenimo zajedno prema ostvarenju Vaših inovativnih ciljeva.