Internacionalizacija poslovanja uz EU fondove

Pojam „Internacionalizacija” označava proces u okviru kojeg se poduzeća uključuju na međunarodna tržišta u prvom redu u vidu izvoza, ali i uvoza i tehničke suradnje.

Cilj internacionalizacije je pružiti rast i razvoj poduzeća, preciznije, postizanje troškovne učinkovitosti.

 

internacionalizacija

 

 

Što internacionalizacija znači za MSP?

 

Za male i srednje poduzetnike (MSP), internacionalizacija predstavlja značajnu priliku za rast i razvoj ukoliko se iskoriste njene prednosti, no donosi izazovne teškoće koje zahtijevaju veliku pažnju kroz detaljnu analizu i strateško planiranje.

Prednosti internacionalizacije za poduzetnika očituju se kroz par segmenata. Isprva poduzetnicima se otvaraju vrata drugih država, te na taj način ostvaruju pristup novim tržištima. To posljedično dovodi do potencijalnog većeg obujma prodaje usluga i proizvoda, većeg broja klijenata kao i prihoda. Dodatno, novi pristup tržištima omogućuje i pronalaženje novih resursa kojih ima manje ili uopće nema u svojoj zemlji. Primjeri novih resursa s kojima se poduzetnik može susresti su radna snaga i sirovine, te pristup novim tehnologijama. Kao rezultat iskorištavanja takvih potencijala, poduzetnik može smanjiti svoje postojeće troškove i poboljšati svoje pokazatelje profitabilnosti. Nadalje, internacionalizacijom se utječe i na diverzifikaciju poslovanju. Dogodi li se određena ekonomska ili politička promjena u jednoj zemlji, to neće imati utjecaja na poslovanje u ostalim zemljama.

S druge strane, internacionalizacija stvara prepreke poduzetnicima. Da bi poduzetnik proširio svoje poslovanje mora napraviti temeljitu analizu potencijalnog tržišta, jer se susreće s nedostatkom poznavanja inozemnog tržišta. To je dugotrajan proces, jer zahtjeva istraživanje i razumijevanje preferencija potrošača, njihove kulture, zakonodavstava i ostalih regulatornih zahtjeva. Kako bi si poduzetnik olakšao proces proširenja poslovanja na strana tržišta, može uspostaviti partnerstva kako bi stekao pravi uvid u tržište, no to ujedno može predstavljati problem u pronalasku adekvatne osobe. Također, internacionalizacija donosi određene troškove po pitanju transporta i logistike što malim i srednjim poduzetnicima predstavlja problem s obzirom na njihovu ograničenost apsorbiranja tako velikih troškova i mogućih rizika.

 

Kako EU sredstva tu mogu pomoći?

 

EU sredstva mogu pružiti značajnu potporu malim i srednjim poduzećima (MSP) u procesu internacionalizacije poslovanja, od financijskih resursa, tehničke pomoći do mogućnosti za povezivanje. Na taj način, poduzetnicima se omogućuje ostvarenje njihovog  punog potencijala na međunarodnom tržištu. Možda će Vas još zanimati: EU fondovi za poduzetnike u 2024. godini – INNOM savjetovanje (innomconsulting.eu)

Kao što smo prethodno naveli, EU fondovi pružaju financijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava ili povoljnih kredita. Poduzetnici EU sredstva tada mogu uložiti u razna istraživanja tržišta, marketing, za sudjelovanje na međunarodnim sajmovima,  za prilagodbu proizvoda/usluga na stranim tržišta i za otvaranje novih poslovnih jedinica u drugim zemljama. Nadalje, sredstva se mogu iskoristi za razvijanje potrebnih vještina i znanja vezanih za internacionalizaciju pohađanjem programa obuke, edukacije i savjetovanja. To bi u konačnici i rezultiralo dobivanjem informacija o stranim tržištima, poslovnim prilikama, regulatornim zahtjevima i potencijalnim partnerima. Posljednje, poduzetnici mogu iskoristiti sredstva za razvoj novih proizvoda/usluga ili tehnologija koje im omogućuju da se istaknu na međunarodnoj razini.

 

Postoji li kakav natječaj vezan za to, a da uključuje MSP?

 

Europska unija je prepoznala važnost internacionalizacije malih i srednjih poduzeća, te s obzirom na to očekujemo natječaj Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom i širenjem tržišta.

Cilj ovog natječaja je olakšati pristup hrvatskim poduzetnicima međunarodnom tržištu i povećati prihod od izvoza. Pružit će se podrška izradi studija i analiza te sudjelovanju na sajmovima i B2B sastancima.

Ukupno raspoloživi iznos bit će  29.779.050 eura, a indikativni intenzitet potpore je 60 %. Objavu natječaja očekujemo u svibnju 2024. godine.

INNOM savjetovanje je tu da vam pruži stručno vođenje i podršku u ostvarivanju vaših poslovnih ciljeva. Naš tim stoji na raspolaganju kako bismo vam pomogli u svakom koraku procesa. Za sve dodatne informacije ili početak suradnje, slobodno nas kontaktirajte putem navedene e-mail adrese info@innomconsulting.eu. Radujemo se budućoj suradnji i zajedničkom radu na ostvarenju vaših ciljeva!