ISO 14001 – standard koji definira okolišni aspekt poslovanja

Unaprijedite održivost poslovanja kroz ISO 14001 certifikaciju

U današnjem poslovnom okruženju, rastući fokus na održivosti i zaštiti okoliša čini upravljanje ekološkim pitanjima ključnima za uspješno poslovanje. Kako biste na vrijeme prilagodili svoje poduzeće rastućim zahtjevima održivog poslovanja najavljujemo EU natječaj MINGOR-a (Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja) „Potpora poduzećima za ispunjavanje primjenjivih zahtjeva standarda, ocjene sukladnosti i certifikacije proizvoda/ usluga/procesa“. Natječaj će bit će usmjeren na uvođenje normi i standarda u poduzeća te certificiranje proizvoda. Ovog tjedna pobliže govorimo o prednostima certifikacije s okolišnog aspekta, o ISO 14001.

 

ISO 14001 je međunarodni standard za sustave upravljanja okolišem koji pruža okvir za poduzeća i organizacije kako bi mogle efikasno upravljati svojim ekološkim utjecajem. Omogućava organizacijama da uspostave, implementiraju, održavaju i kontinuirano poboljšavaju svoje sustave upravljanja okolišem. Možda će Vas još zanimati: Sigurnost poslovanja s ISO 27001

ISO 14001

Primarna svrha ISO 14001 je:

 • Smanjenje negativnih utjecaja na okoliš:
 • Usklađenost s zakonima
 • Poboljšanje ekološke učinkovitosti

 

Za koga je namijenjen ISO 14001?

Standard je univerzalan i namijenjen je svim vrstama organizacija bez obzira na njihovu veličinu, vrstu ili geografsku lokaciju. ISO 14001 mogu koristiti:

 • Privatna poduzeća
 • Javne ustanove – Vlade, obrazovne institucije i zdravstvene organizacije koje žele pokazati svoju predanost okolišu.
 • Nevladine organizacije
 • Ostali sektori: uključujući poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i turizam.

Možda će Vas još zanimati: Sustav upravljanja kvalitetom – ISO 9001

 

Zašto poduzeća trebaju ISO 14001?

 

 1. ISO certifikacija za okoliš pomaže poduzećima u ispunjavanju zahtjeva usklađenosti s ekološkim propisima i zakonima. Ispunjavanjem tih zahtjeva, poduzetnici mogu spriječiti posljedice dobivanja kazni, a time i štete ugledu.
 2. Implementacija ISO 14001 može rezultirati različitim vrstama ušteda, uključujući smanjenje otpada, potrošnje energije, korištenih resursa i drugih operativnih troškova. Dodatno, sprječavanje ekoloških incidenata i nesreća može pomoći u izbjegavanju troškova čišćenja i kazni.
 3. Certifikacija prema ISO 14001 pokazatelj je predanosti ekološkoj odgovornosti i održivosti. Na taj način, poduzeće poboljšava svoj ugled što ga čini atraktivnijim partnerima koji pridaju važnost ekološkoj dimenziji poslovanja.
 4. Slično prethodnom, ISO okolišna certifikacija pruža konkurentsku prednost na tržištu. Potrošači su s vremenom postali ekološki osvješteniji, a poduzeća koja mogu pokazati svoju predanost održivosti ističu se u odnosu na konkurenciju.
 5. Neki kupci očekuju od dobavljača certifikaciju prema ISO 14001 kao uvjet poslovanja. Dobivanjem certifikata, privatni poduzetnici mogu pristupiti novim tržištima i prilikama koje im prije nisu bile dostupne.

ISO 14001 certifikacija je ključna za napredak i održivost u poslovanju. Ona služi kao vodilja organizacije prema ekološkoj izvrsnosti. Najavljeni EU natječaj MINGOR-a pruža poduzećima priliku za unaprjeđenje procesa u skladu s održivim poslovnim praksama. Vaše poduzeće tako može lakše standardizirati svoje poslovanje u skladu s okolišnim zahtjevima te postati ponosnim nositeljem standarda upravljanja okolišem.

INNOM savjetovanje vam stoji na raspolaganju kako bi vam pružilo stručno vođenje u procesu prijave na natječaj certifikacije.

Za više informacija i početak suradnje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese info@innomconsulting.eu. 

Radujemo se što ćemo zajedno raditi na ostvarenju Vaših ciljeva te Vam pomoći da postanete ponosni nositelj ISO certifikata!